Gode råd når du søger på nettet

Hvis du får alt for mange søgeresultater/hits:

Du kan indsnævre din søgning på forskellige måder. Du kan f.eks. prøve:

 1. At sætte din søgning i gåseøjne (f.eks.: "Michael Jackson").
  (dette er især en god ide, hvis du søger på et navn med både for- og efternavn, eller hvis du søger på en titel eller en linie fra f.eks. en sang). På denne måde slipper du for alle de søgeresultater, der kun inderholder det ene af de ord du søger på.
   
 2. At indtaste flere søgeord ad gangen.
  På denne måde vil du højst sandsynligt få endnu flere søgeresultater, men dem, der indeholder alle ordene, som du søger på, vil stå øverst på listen. Der er altså større chance for, at du finder det, som du leder efter, hurtigere.
   
 3. At søge mere specifikt.
  Hvis du f.eks. søger på musik, vil du få voldsomt mange søgeresultater. Hvis du leder efter en bestemt musiker, er det derfor ofte en god ide at søge på musikerens navn og ikke bare på musik.
   
 4. At sætte + foran et eller flere af de ord, du søger på (f.eks.: +Madonna +tekster)
  Hvis du f.eks. søger efter en bestemt tekst til en sang, er det ofte en fordel både at søge på sangerens navn og på ordet tekst/tekster. Hvis du sætter plus foran begge ord, så vil de sider, der indeholder begge ord stå øverst på listen (lidt ligesom ved punkt 2).

Hvis du får for få – eller ingen – søgeresultater/hits:

Du kan udvide din søgning eller løse dit problem på forskellige måder. Du kan f.eks. prøve:

 1. Søge mere generelt.
  Hvis du f.eks. søger efter teksten til en bestemt sang, kan det være en ide at søge på sangerens navn og på ordet tekster.
   
 2. Søge på en anden søgemaskine.
  Ofte får man meget forskellige antal af søgeresultater ved søgning på et ord i flere forskellige søgemaskiner. Det er derfor altid en god ide, at prøve et andre steder med samme søgeord. Hos mange søgetjenester (f.eks. hos Jubii) kan man også vælge at foretage samme søgning med en søgerobot (hos Jubii hedder denne: „Super søger", men oftest kaldes det bare: „Avanceret søgning"). Det vil også for det meste give et bredere resultat.
   
 3. Søge på andre ord, der minder om det, man vil vide noget om (synonymer).
  Man kan sagtens være uheldig med en søgning, men nogle gange er det fordi, man ikke søger på det helt rigtige ord. Det kan derfor ofte være en fordel at prøve at søge på et andet ord, der har relation til det ord, man søger efter (f.eks.: opdagelsesrejsende / eventyrer).

Tilbage

Opdateret d. 28.9.2000